Groenendael

Prvotni podatki o izvoru pasme belgijski ovčar Groenendael so neznani. Znano je le, da so pred letom 1890 te pse uporabljali kot kmečke delovne pse. Šele po tem letu so jih pričeli načrtno vzgajati kot rodovniške pse.

Izgled

Je srednje velike postave. Zanj je značilno kompaktno telo ter ponosna in elegantna drža. Dlaka je črne barve, dvojna in dolga. Lahko ima tudi manjši bel predel na prsih, na prstih in med njimi, na obrazu pa sivino preko gobčka in oči. Dlaka je nezahtevna za nego, saj zadošča tedensko krtačenje, razen ob menjavi dlake (dvakrat na leto), ko je potrebno večkrat. Značilno je, da dlaka nima vonja.

Po značaju je belgijski ovčar Groenendael inteligenten, učljiv, poslušen, pozoren in čuten. Vedno je pripravljen na aktivnost, izredno je navezan na lastnika in slovi kot dober čuvaj svojega teritorija. Do otrok je prijazen, zato spada med družinske pse. Potrebuje uravnovešenega, nežnega in doslednega učitelja, saj se ob neprimernem pristopu zapre vase ali pa postane celo agresiven.

Velikost

Samci so veliki od 61-66 cm, samice od 56-61cm. Višina se meri pri plečih. Tipična normalna teža za samce je med 29 in 34 kilogrami. Za samice med 25 in 30 kilogrami.

Zdravje pasme

Načeloma nimajo posebnih zdravstvenih težav, saj so nedolgo nazaj veljali za zelo zdravo pasmo. Žal se v zadnjem času pogosteje pojavljajo pri tej pasmi določene vrste raka (rak na želodcu in kostni rak).

Standard

Spada v skupino FCI1 – Ovčarski in pastirski psi (razen švic. planšarskih psov)

standard