Malinois

Malinois je srednje velika pasma psa. Spada med kratkodlako vrsto belgijskega ovčarja. Beseda malinois v francoščini pomeni “Mechlinian”, negdo, ki prihaja iz mesta Mechelen. Pasma se uporablja za delovne pse, predvsem za odkrivanje eksploziva, drog, iskanje oseb ter varovanje in zaščito.

Izgled

Kot vsi Belgijski ovčarji je Malinois srednje velike postave. Trup je nekoliko pravokotne oblike. Značilna so pokončna trikotna ušesa. Njihova kratka dlaka varira od svetlo bež do barve mahagonija (izjemaoma so lahko tudi črni). Za čistokrvno pasmo velja, da osnovna barva lahko niha med oker in rjavočrno. Imajo črn gobec in ušesa (lahko tudi celotno “masko”), črne tace in konec repa. Na trebuhu imajo lahko belo liso, ki pri čistokrvni pasmi ne sme segati do začetka vratu. V nekaterih primerih je dovoljeno tudi, da so konice šap bele.

Velikost

Samci so veliki od 60-66 cm, samice od 56-62cm. Višina se meri pri plečih. Tipična normalna teža za samce je med 29 in 34 kilogrami. Za samice med 25 in 30 kilogrami.

Značaj

Dobro vzgojen in treniran pes je po navadi zelo aktiven, inteligenten, družaben, zaščitniški, pozoren in delaven. Belgijski ovčarji spadajo med najbolj aktivne pse z veliko energije. To se izraža vse od mladička pa do starosti treh let, lahko tudi dlje. Značilen je ovčarski nagon in nagon plenilca. So pretirano živahni in igrivi, še posebej v zgodnjih letih. Če jim ne nudimo dovolj aktivnosti ali nalog, lahko pride do neželenega obnašanja, postanejo živčni, v nekaterih primerih tudi destruktivni. To je še posebej pogosto pri neizkušenih lastnikih, ki niso dovolj dobro seznanjeni s potrebami pasme. So močni psi, ki potrebujejo konstanten trening ubogljivosti in uživajo v novih izzivih in učenju. Znani so po tem, da se hitro in brez težav učijo, saj jih žene močna želja po nagradi.

Aktivnosti

Malinoisi tekmujejo v agility (spretnosti), flyball (premagovanje ovir), nadzorom ovac, ubogljivosti, razstavah, sledenju. Je ena najpopularnejših pasm za zaščito (Schutzhund).

Zdravje

Povprečna življenjska doba pasme je med desetimi in štirinajstimi leti. Med pogostejše bolezni spadajo epilepsija, katarakta, bolezni ščitnice. Večina bolezni je bila omejenih s skrbnim in selektivnim parjenjem.

Standard

Spada v skupino FCI1 – Ovčarski in pastirski psi (razen švic. planšarskih psov)

standard