Priprava mladega psa za nadalnje šolanje

Veliko veselja, ali pa nepotrebnih nevšečnosti prinesemo domov, ko poskušamo v naš družinski krog vključiti novega družinskega člana psa. Čeravno ljudje običajno prvega psa kupijo ali dobijo v dar nepripravljeni se za naslednjega psa to ne spodobi. Jaz vsakemu bodočemu lastniku priporočam, da dobro premisli za katero pasmo se bo odločil, ko bo kupoval novega psa. Le optimalni pogoji za psa so sreča za njega in veselje za družino. Če smo se odločili kupiti Belgijskega ovčarja je to še poseben izziv. Pes z močnim temperamentom, navihanim značajem je resnično lahko samo za vodnika, ki si za psa vzame dnevno dovolj časa in ga s svojimi sposobnostmi nauči živeti skladno z družinskimi običaji. Kot vsako živo bitje se tudi pes v svojem odraščajočem času uči od okolice in se je pripravljen s skrbnim odnosom do njega tudi hitro prilagoditi. Ker pa običajno prva evforija okoli malega kužka hitro mine se velikokrat dogodi, da z odraščanjem psa, tudi rastejo problemi. Ko, pa postanejo stvari že zelo kritične se ljudje le spomnijo, da obstajajo neke šole za pse. Toda takrat je že običajno za normalno vzgojo prepozno in se po raznih društvih kar šablonsko šola vse pse, kar se pa običajno ne obnese za vse, čeravno je to še edina rešitev. Priporočam neizkušenim vodnikom, čeravno to tudi nam ne škodi, da se že pri zelo mlademu psu posvetujemo pri izkušenemu vodniku določene pasme in se s tem izognemo neprijetnim iskušnjam.

Za psa do enega leta je potrebno vložiti precej truda, kar se v poznejših letih obrestuje saj je potrebno samo nadgrajevati pravilno delo pri njegovem odraščajočem času. Jaz sem iz svoje prakse prvo leto pasjega življenja razdelil na štiri zelo pomembna obdobja, v katerih je potrebno vsako obdobje skrbno obdelati. ( I. obd.do 3 mes., II. obd.od 3-6 mes., III. obd.od 6-9 mes. in IV. obd.od 9-12 mes.).

Prvo obdobje do 3 mes.

V tem obdobju se za psa z veliko naglico odvijajo življenjske slike in občutki življenja. Velikokrat je za pasji razvoj odvisno v kakšnem okolju in pri kako usposobljenem vzreditelju je bil skoten vaš bodoči družinski član. Prvi dnevi življenja so za mladiča tako pomembni, da jih nikakor ni za zanemarjati. Vsi motilni faktorji se že v prvih dneh prenašajo preko psice na mladiče (nervoza, slab počitek, nepravilna presnova hrane itd.) in s tem uplivajo na duševni in fizični razvoj psa. Ravno zaradi peščice pomembnih faktorjev, ki sem jih omenil, trdim, da je glavna osnova za kvalitetnega mladiča kvalitetna psica in vzrediteljske sposobnosti. Če je psica skrbna mati in ima optimalne pogoje, se ni bati, da bodo mladiči pri treh tednih slabo razviti in psihično nestabilni. Ko začnejo mladiči zapuščati kotitveni prostor, je zelo pomembno, da prve vtise okolice doživijo pozitivno, ne s strahom ali celo na silo. Vse stvari naj doživijo spontano počasi, da imajo možnosti normalnega psiho fizičnega razvoja. Če so te osnovne stvari zagotovljene se ni bati, da ne bodo psi prišli k novemu lastniku dobro pripravljeni. Običajno se mladiči prodajajo pri osmih tednih, kar trdim, da je za psa malo prekmalu, pa vendar bomo vzeli ravno ta čas kot izhodišni moment nadaljnega opažanja in skrbi za razvoj psa. Za mladiča je dan odtujitve iz legla velik šok in ni čudno, da se veliko psov nikoli v svojem življenju ne pobere iz tega šoka. Prve dni je potrebno skrbno nadomestiti njegovo izgubljeno domovanje in materino skrb ter zavetje, katerega mladič zaradi nesigurnosti potrebuje. Če smo se za to dejanje pravilno pripravili, smo že ogromno naredili pri uvajanju hišnega reda. Prvi dnevi novega domovanja so zelo pomembni, naj bodo čim bolj enaki tistim, ki so bili do takrat in in jim bodo sledili večino njihovega življenja. Zelo pomembno je da prve dni evforije psa ne razvadimo preveč in si že v naslednjih dneh ne prislužimo od njega kakšne zamere. Prvi vtisi novega domovanja pri psu morajo biti dobri, pridobiti mora občutek varnosti in kar je še najpomembneje občutek zaželjenega sprejema v novo življensko sredino. Dnevi spoznavanja okolice in hišne hirarhije so ravno tako pomembni pri šolanju psa. Psu ne moremo prikriti, kdo je v hiši resnični gospodar-glava družine in ima tudi pri vseh odločitvah glavno besedo. Psa nikoli ne moremo popolnoma kupiti, če nismo glava družine, smo pa vodnik psa, je šolanje popolnoma drugače. To se vam bo v dobi šolanja velikokrat pokazalo, zato vam to omenjam, da boste razumeli, zakaj se vaš pes v določenih situacijah obnaša drugače od ostalih. S samodisciplino in natančnostjo bomo pri psu ustvarili zaupanje in vzgled, ki ga pes pri šolanju neizmerno potrebuje. Če smo pri psu že od začetka le malo ustvarili občutka odvisnosti od nas in spoštuvanja do naših odločitev smo ogromno naredili za nadaljnje šolanje.

Drugo obdobje od 3 do 6 mes.

V tem obdobju psa navajamo na določene oblike obnašanja v okolici, na hitre odpoklice in tudi dalšo časovno osamitev. Za vsako pravilno obnašanje moramo psu pokazati, da smo z njim zadovoljni in da je on tisti ki nas je razveselil in nam popestril dani trenutek. Že s pravilno pohvalo v pravem trenutku bomo pri psu dosegli, da bo poskušal čimveč storiti, da bo še večkrat pohvaljen in imel občutek pomembnosti. To je obdobje psa v katerem ga poskušamo v vseh okoliščinah navaditi strpnega obnašanja do okolice in prisnega stika z nami. Glede na njegovo starost pač moramo delovati strpno, vse naše želje pokazati psu večkrat, ga znati opazovati, pravilno presojati, če je pes razumel ali ni.Le jasne želje in iskrene pohvale, ter v pravem trenutku tudi priboljšek je pot do uspeha.Vsak pes se je pripravljen v svoji želji, po dobri igri, tudi kaj naučiti. Le v pravem trenutku moramo njegove želje izkoristiti in v igri uveljaviti naše zamisli in vaje, ki jih želimo naučiti. Pes pri šestih mesecih lahko za par sekund obvlada vse vaje, ki jih pozneje uporabimo v poslušnosti obrambi ali na sledi. Tudi zdrava skupina vodnikov z enako starimi psi, je lahko dobra osnova za hitro učenje psov. Če imamo srečo, da smo v pravem trenutku na pravem mestu s svojim ljublečkom, postane naš način življenja nekaj novega in srečnega. Samo pes nam lahko resnično in iskreno srečo povrne, za ves trud, ki ga bomo vložili v njegovo izobraževanje.

                                                                              Mirko Flere