Laekenois

Prvotni podatki o izvoru pasme Belgijski ovčar Groenendael so neznani. Znano je le, da so pred letom 1890 te pse uporabljali kot kmečke delovne pse. Šele po tem letu so jih pričeli načrtno vzgajati kot rodovniške pse.

Opis pasme

Kot vsi Belgijski ovčarji Laekenois je srednje velike postave. Trup je nekoliko pravokotne oblike. Značilna so pokončna trikotna ušesa. Pasma ima srednje dolgo, grobo dlako, z ščetinastimi dlakami, ki lahko kukajo iz kožuha. Barve so od rjave do mahagonijeve s črnim pridihom.

Značaj

Belgijski ovčar Laekenois je zelo pameten, zvest in poslušen. Je odličen pes za varovanje premoženja in hkrati ima odlično sposobnost za obvladovanje čred. Večina psov obožuje vodo in se bodo z veseljem kopali. Zelo se navežejo na lastnika in mu želijo ugoditi v vseh pogledih, zato ni priporočljivo da ga dalj časa puščamo samega. To je zahtevna pasma, ki nikoli ne kaže znakov agresije ali strahu.

Zdravje pasme

Belgijski ovčar Laekenois velja za zelo zdravo pasmo, pri nekaterih belgijcih pa lahko zasledimo displazijo kolkov in komolcev in bolezni oči, ter minimalno višino.

Standard

Spada v skupino FCI1 – Ovčarski in pastirski psi (razen švic. planšarskih psov)

standard